stomatologia - po pierwsze profilaktyka

aż nie jest to regułą. W takiej sytuacji liczy się czas, stąd też należy jak najszybciej skorzystać z pomocy stomatologa, który podejmie decyzję, czy ząb warto zachować, czy też lepszym rozwiązaniem będzie leczenie kanałowe ? duże

stomatologia - po pierwsze profilaktyka

Co robić, kiedy ząb zostanie złamany?

Do złamania zęba zazwyczaj dochodzi na skutek urazu, a ten problem nierzadko dotyczy dzieci z wychylonymi jedynkami, chociaż nie jest to regułą. W takiej sytuacji liczy się czas, stąd też należy jak najszybciej skorzystać z pomocy stomatologa, który podejmie decyzję, czy ząb warto zachować, czy też lepszym rozwiązaniem będzie leczenie kanałowe ? duże znaczenie ma w tym przypadku stopień obnażenia miazgi. Kiedy wypadek ma miejsce późnym wieczorem, albo w dniu, gdy gabinety dentystyczne nie działają, warto udać się na pogotowie stomatologiczne działające również nocą ? jest ono dostępne w niemal każdym dużym mieście. Takie rozwiązanie pozwoli uzyskać szybką pomoc i z całą pewnością przyniesie ulgę cierpiącemu pacjentowi.


Próchnica zębów - czy wiesz co to jest?

Próchnica zębów (łac. caries dentium) ? bakteryjna choroba zakaźna tkanek twardych zęba objawiająca się demineralizacją substancji nieorganicznych i następnie proteolizą substancji organicznych z powodu działania kwasów wytworzonych przez bakterie w płytce nazębnej w wyniku metabolizmu cukrów pochodzenia zewnątrz- i wewnątrzustrojowego.

Źródło: https://pl.wikipedia.org/wiki/Pr%C3%B3chnica_z%C4%99b%C3%B3w


O przyczynach powstawania próchnicy

Aby doszło do rozwoju próchnicy muszą jednocześnie zaistnieć cztery czynniki:

bakterie
cukry
podatność zębów
czas
Każdy z nich jest czynnikiem koniecznym, lecz niewystarczającym, do powstania próchnicy.

Bakterie
Głównymi bakteriami odpowiedzialnymi za rozwój próchnicy są L. acidophilus oraz paciorkowce, a z nich najważniejsze to Streptococcus mutans. Inne próchnicotwórcze bakterie to: S. salivarius, S. mitis, S. sanguinis, Enterococcus faecalis. Bakterie te są zdolne do zainicjowania procesu próchnicowego, poprzez wytwarzanie kwasów w wyniku metabolizowania cukrów (głównie kwas mlekowy). Zakwaszone środowisko (pH poniżej 5,5) sprzyja demineralizacji szkliwa.

Ponadto bakterie te uczestniczą w powstawaniu płytki nazębnej. Stanowi ona doskonałe środowisko dla rozwoju bakterii pierwotnie tlenowych, a z czasem względnie beztlenowych.

Cukry
Cukry są podstawą metabolizmu bakterii. Znajdują się w różnych pokarmach w różnych ilościach. Cukry występujące naturalnie w pokarmach mają niewielkie znaczenie dla rozwoju próchnicy. Większą rolę odgrywają rafinowane cukry sztucznie dodawane do pokarmów. Cukry różnią się swoim działaniem próchnicotwórczym. Najbardziej do jej rozwoju predysponują sacharoza, glukoza i fruktoza. Skrobia ma znikomy wpływ na rozwój próchnicy.

Substytuty cukru takie jak aspartam nie wywołują próchnicy.

Bakterie bytujące w płytce nazębnej reagują na zwiększone stężenie cukrów na trzy sposoby:

przyspieszeniem metabolizmu,
skróceniem szlaków metabolicznych ? metabolizm cukrów jest ograniczony tylko do glikolizy i wytworzenia kwasu mlekowego (co prowadzi do zakwaszenia płytki i demineralizacji twardych tkanek zęba),
polimeryzacją cukrów i ich zmagazynowaniem poza komórką (tak powstaje lepki, nierozpuszczalny polimer glukozy mutan, który stanowi główny element spajający płytkę nazębną).


Źródło: https://pl.wikipedia.org/wiki/Pr%C3%B3chnica_z%C4%99b%C3%B3w#Przyczyny



© 2019 http://tsd.warszawa.pl/